Betoging voor veiligheid in Gouda

Meer veiligheid in hun stad. Dit was het thema van een demonstratie gisteravond in Gouda.

Onder grote politiebegeleiding gingen circa veertig voornamelijk jongeren de straat op. De betogers zijn het spuugzat dat in de wijken Oosterwei en Korte Akkeren onder meer autobanden worden lek gestoken, meisjes worden lastig gevallen en ouderen worden bespuugd. Zij eisen van burgemeester Wim Cornelis dat de politiebureaus die in de afgelopen jaren zijn gesloten, weer opengaan.

'Gouda's Glorie' zoals de betogers zichzelf noemen, scandeerden tijdens hun tocht leuzen als 'Recht, orde, veiligheid', 'Wat doen criminelen hier?' en 'Nederlanders staan op wacht'. Op een meegenomen spandoek stond 'Meer veiligheid nu' te lezen. Bovendien werd er met Nederlandse vlaggen gezwaaid. De demonstratie verliep, aldus een politiewoordvoerster, zonder noemenswaardige problemen.


Probleemjongeren van Marokkaanse afkomst zorgden ruim een jaar geleden voor grote onrust na incidenten. Dit leidde ertoe dat het politiekorps Hollands Midden, waaronder Gouda valt, extra rechercheurs toegewezen kreeg om zaken (vooral overvallen en geweldplegingen) op te lossen.

FOK!-columnist Driek Oplopers vindt dat zo'n demonstratie meer zoden aan de dijk zet dan slap geouwehoer in de Kamer!

 Met dank aan ffserieus voor de submit!