FOK! televisietip: Blood Diamond

Vandaag tipt FOK! de film Blood Diamond die in 2007 in Nederland draaide, onder andere met Leonardo DiCaprio. De film heeft als thema kindsoldaten en dure diamanten waar heel wat levens voor worden opgeofferd. De film is vanavond te zien op Net5 om 22.20 uur.

Waar gaat het over?
Als Solomon Vandy (Djimon Hounsou) op een dag terugkeert van zijn werk wordt zijn dorp aangevallen door rebellen die een groot deel van de mannelijke inwoners, waaronder Solomon, gevangen nemen om ze aan het werk te zetten bij het zoeken naar diamanten. Als Solomon uiteindelijk een enorme diamant vindt kiest hij ervoor om de diamant te verstoppen zodat hij hem later zelf kan meenemen. Ex-huurling Danny Archer (DiCaprio) wil het liefst de diamant het land uitsmokkelen. Solomon wil echter eerst zijn zoon vinden die tot kindsoldaat is geronseld.

Wat vindt FOK! van Blood Diamond?
Blood Diamond is ondanks zijn politieke en historische achtergrond bovenal een avontuurlijke actiefilm met boodschap. Er zijn meer dan genoeg actiescènes voor de gemiddelde actieliefhebber en in één scène op het einde waande ik me even in een heuse Rambo-film. Het verhaal wordt daardoor soms te veel naar de achtergrond geduwd, maar wordt zeker niet vergeten. De afwisseling tussen actie en verhaal gebeurt overigens wel heel erg voorspelbaar. Het ene moment vertelt Danny iets emotioneels en op het moment dat hij zijn laatste zin af heeft vliegt er een kogel langs zijn oren...

Vertelt de film ook goed de ins en outs van conflictdiamanten en de burgeroorlog in Sierra Leone? Het is misschien een goede manier om mensen erop attent te maken, maar het zou nog een beter idee zijn om documentaires als Cry Freetown te bekijken als je daar echt in geïnteresseerd bent, want Blood Diamond is en blijft een commerciële film. Een vermakelijke film is het gelukkig wel.