Chinese partijbons mag niet meer betalen voor seks

Wie wordt betrapt met een concubine, ligt eruit. Die straf wil China's communistische partij invoeren voor gezagsdragers die er betaalde vriendinnetjes op nahouden. De maatregel toont aan hoezeer de burgerlijke decadentie heeft toegeslagen in de coulissen van de macht.

De bijslaap, een eeuwenoud verschijnsel gebruik in China's hogere kringen, is de laatste jaren weer helemaal terug. Op straat wordt er graag over geroddeld: welke bekende tv-presentatrice of actrice is nu weer het liefje van welke partijbons? Geregeld maken de staatsmedia melding van schandalen rond partijleiders die door op geld beluste bijvrouwen in de problemen zijn geraakt.

Tot de toprommelaars van de laatste jaren behoren de partijsecretaris van Shanghai, de burgemeester van Shenzhen en een admiraal van de Chinese zeestrijdkrachten. Het zijn affaires die de reputatie van de partij ernstig aantasten, want altijd is er meer aan de hand dan alleen die concubine. De betrokken ambtsdragers zijn doorgaans verstrikt in een web van corruptie, dat maffiose trekken vertoont.

Aan de vooravond van de viering dat de CPC zestig jaar aan de macht is - een feit dat op 1 oktober wordt herdacht met een grote militaire parade plus amusementshow in Peking - wil het centraal partijcomité deze week de regels tegen corrupt gedrag aanscherpen. Het bijslaapverbod is de meest opvallende maatregel. Concubines kunnen sinds kort zelf al hoge straffen krijgen als ze meedoen aan de corrupte activiteiten van hun beschermheer.

Hoogtijdagen op de partijagenda zijn bekende gelegenheden om nieuwe campagnes tegen corruptie aan te kondigen, waarvan het effect vervolgens weer snel wegebt. De regering richtte vorig jaar in het kader van haar 'Oorlog tegen Corruptie' al een Nationaal Bureau ter Preventie van Corruptie op, inclusief een kliklijn die meteen overbelast raakte. Volgens critici van de partij telt de eenpartijstaat China simpelweg te weinig democratische controle voor een effectief anticorruptiebeleid.

Volgens China's vicepresident Xi Jinping (zie foto) wordt het tijd dat het partijkader beseft dat men niet alleen over technische bestuurscapaciteiten moet beschikken, maar ook over normen en waarden. "Moreel besef moet een hogere prioriteit krijgen", aldus de 56-jarige Xi.

Hij is de man die wordt getipt om in 2012 de nieuwe partijchef te worden en in 2013 de nieuwe president, als opvolger van de huidige hoogste leider, Hu Jintao. Xi zal deze week naar verwachting worden benoemd tot vicevoorzitter van China's militaire commissie, een cruciale promotie op weg naar het hoogste ambt.

 


Xi Jinping pleit voor moreel besef  (foto: DAG)