Hatoyama nieuwe premier Japan

De centrumlinkse Yukio Hatoyama is vandaag door het Japanse parlement tot premier gekozen. De hervormingsgezinde politicus maakt daarmee een einde aan circa een halve eeuw van regeringen van de conservatieve Liberaal-Democratische Partij. De 62-jarige Hatoyama leidt de Democratische Partij van Japan (DPJ), die 30 augustus een overweldigende verkiezingsoverwinning behaalde.

Hatoyama gaat leiding geven aan een coalitie van de DPJ en twee kleine andere partijen. De nieuwe premier zegt op te komen voor de belangen van de gewone Japanner die zouden zijn verwaarloosd onder vorige regeringen. Hij wil onder meer de sociale zorg verbeteren zonder de belastingen te verhogen. Er zou genoeg geld voor zijn wanneer de overheid doelmatiger en zuiniger omspringt met de beschikbare middelen.

Hatoyama wil ook nauwere banden aanknopen met de Aziatische landen, wat volgens sommige waarnemers betekent dat hij wat afstand neemt tegenover de Verenigde Staten. Binnenkort gaat Hatoyama naar de VS, naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een topconferentie over het klimaat en naar de economische top van de G20 in Pittsburgh.

Interessant is ook de first lady die Yukio meebrengt: de kwalificatie ‘knettergek’ lijkt nauwelijks overdreven voor mevrouw Hatoyama. Zo beweert deze dame dat ze ooit naar Venus is ontvoerd door buitenaardse wezens. "Terwijl mijn lichaam sliep, reed mijn ziel met een driehoekige ufo mee naar Venus", zo schrijft Miyuki in haar vorig jaar verschenen boek. Ook zegt ze acteur Tom Cruise te kennen uit een vorig leven.


Hatoyama nieuwe premier Japan  (foto: DAG)