West-Brabant neemt afscheid van joint

De joint en buitenlandse kentekenplaten bepalen vandaag voor het laatst het straatbeeld in Bergen op Zoom en Roosendaal. In beide Brabantse steden gelden vanaf morgen nieuwe regels waarmee een einde komt aan de gedoogde drugsverkoop. Coffeeshops die wel softdrugs verkopen riskeren, na een eerste waarschuwing, een sluiting van vijf jaar.

Beide steden hebben ieder vier coffeeshops binnen hun gemeentegrenzen die als een magneet werken op vooral Belgische drugstoeristen. Van de 25.000 drugstoeristen die wekelijks beide Brabantse steden bezoeken komt negentig procent uit het naburige Vlaanderen, zo bleek uit onderzoek.

Een jaar geleden lieten de burgemeesters Marijnen (Roosendaal) en Polman (Bergen op Zoom) weten de overlast van drugstoeristen beu te zijn. Het duo kondigde het einde aan van het gedoogbeleid in hun gemeentes. Morgen is het zover en is de verkoop van softdrugs in coffeeshops verboden.

De coffeeshophouders op hun beurt stapten naar de rechter om het verbod tegen te houden. De rechter doet in de loop van vandaag uitspraak.