Onderzoek naar lek Prinsjesdag

Het moet maar eens klaar zijn met het gelek rond Prinsjesdag, vindt Gerdi Verbeet.  Daarin laat de Kamervoorzitter onderzoek doen naar het lekken van informatie uit de Miljoenennota. Afgelopen vrijdag al bracht de NOS de eerste details over de kabinetsplannen van komend jaar naar buiten. Vandaag liet Verbeet daarom in het programma Goedenmorgen Nederland weten dat ze gaat onderzoeken wie er gelekt heeft. Verbeet hield wel een flinke slag om de arm door direct te erkennen dat het ‘moeilijk’ zal worden te achterhalen wie er precies verantwoordelijk is voor het lek.

Ook RTL Nieuws bracht recentelijk details over de begroting naar buiten. Volgens weblog GeenStijl is de PvdA verantwoordelijk voor het lekken van stukken naar RTL Nieuws. Dit meldde de website gisteren.

Verbeet hekelt, zoals zij noemt, de jaarlijkse jacht op de stukken. Volgens haar leidt die af van de inhoud. De Kamervoorzitter herhaalde haar oproep van vorig jaar toen ze ervoor pleitte de stukken vrij te geven zodra de cijfers bekend zijn. De troonrede zou dan volgens Verbeet ook een andere vorm moeten krijgen, "want je kunt de koningin geen oud nieuws laten brengen", zei Verbeet.