Obama roemde Nederlandse gezondheidszorg

De Amerikaanse president Barack Obama roemde tegenover prins Willem-Alexander en prinses Máxima de gezondheidszorg in Nederland. "De president haalt het systeem van de Nederlandse gezondheidszorg aan als voorbeeld bij verschillende gelegenheden", zei Willem-Alexander gisteren in New York. "Hij vindt het een goed systeem, waarnaar hij kijkt om bepaalde elementen over te nemen."

De prins en prinses waren de afgelopen week in New York voor de viering van vierhonderd jaar vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten, maar brachten vrijdag even een bezoekje aan het Witte Huis in Washington. De Oranjes werden daar ontvangen door Michelle en Barack Obama. "De sfeer was heel ontspannen en hartelijk", aldus de kroonprins. "Het was geen verplicht nummertje." De president, die afgelopen week zijn plannen bekendmaakte voor een nieuw zorgsysteem in de VS, vroeg Willem-Alexander een schets te geven van de gezondheidszorg in Nederland.

De president bedankte het paar ook voor de goede samenwerking in Afghanistan en vroeg Willem-Alexander of hij als IOC-lid de kandidatuur van Chicago voor de Olympische Spelen van 2016 wilde steunen. Dat laatste was een van de meer 'controversiële' onderwerpen, grapte de prins.

Het prinselijk paar zei de voorbije week in New York "een ongelofelijk bezoek" te hebben meegemaakt. "We konden vierhonderd jaar goede relaties benadrukken", aldus Willem-Alexander. "Alle energie die we in de viering hebben gestoken, is zeker de moeite waard geweest." Gedeelde waarden als vrijheid en tolerantie stonden centraal, maar volgens prinses Máxima kunnen Nederland en de VS ook nog veel van elkaar leren. "We kunnen kijken naar de best practices, bijvoorbeeld bij onderwerpen als handel. Hoe doen ze dat hier?"

De Oranjes waren bijvoorbeeld onder de indruk van de 'Job Swap', een uitwisseling tussen werknemers uit New York en Nederland. Zo liepen onder andere een onderwijzer, een vroedvrouw en een brandweerman uit Nederland de afgelopen week mee met hun collega's in de Big Apple en gebeurt dat komende week andersom. Willem-Alexander ziet een uitwisseling met een lid van een ander koninklijk huis niet zo snel gebeuren. "Ik heb meer dan alleen een baan." Maar als de prins moest kiezen, zou hij niet voor een exotisch huis in Azië gaan, maar dan zou het in Europa zijn.

Obama roemde Nederlandse gezondheidszorg  (foto: ANP)