Merkel wil nieuwe regering

De Duitse bondkanselier Angela Merkel wil liever niet verder met de huidige regeringscoalitie. Na de parlementsverkiezingen op 27 september moet er een andere regering komen, zei de christendemocrate zondag in een televisiedebat met haar sociaaldemocratische uitdager Frank-Walter Steinmeier.

De christendemocraten van CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD vormden de afgelopen vier jaar een zogenoemde Grote Coalitie. Merkel zei dat de twee tijdens de economische crisis weliswaar goed hebben samengewerkt, maar dat het nu tijd is voor een vastbeslotener koers om onder meer werk te creëren. In de campagne heeft ze gehint op een coalitie met de liberale FDP.

Ook vicekanselier Steinmeier zei dat de coalitie veel tot stand heeft gebracht, maar op een aantal terreinen ernstig tekort is geschoten door de schuld van CDU/CSU, onder meer bij de aanpak van hoge beloningen in het bedrijfsleven. Ook zei dat het aan de huidige coalitie is te danken dat Opel door overheidsoptreden van de ondergang is gered en het autobedrijf bij een coalitie tussen CDU/CSU en de FDP morsdood was geweest. "Er is een beter alternatief, namelijk ik", zei hij op de vraag waarom Merkel na de verkiezingen niet meer bondskanselier zou moeten zijn.
merkel
Merkel wil nieuwe regering  (foto: ANP)