Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 6

Dit weekend werd de zesde speelronde gespeeld in de Eredivisie. Ajax haalde uit tegen NAC Breda, AZ verloor net als vorig seizoen bij ADO Den Haag, en FC Groningen wist uit bij Heerenveen te winnen.

Ron Jans is er eindelijk in geslaagd om de uit bij sc Heerenveen te winnen. Slechts één kans kreeg FC Groningen de hele wedstrijd, en aanwinst Nordstrand bewees daarbij direct zijn waarde. Hij tikte de bal op aangeven van Lovre in de 61e minuut binnen. Heerenveen had meer kansen, maar onder anderen Svec, Sibon, Koning en Losada wisten de bal niet binnen de palen te krijgen. Sibon had nog de grootste kans op de gelijkmaker, maar zijn lob over keeper Luciano werd door Granqvist van de lijn gehaald. Voor FC Groningen was het pas de eerste overwinning van het seizoen.

AZ keek in Den Haag al na vier minuten tegen een achterstand aan, Verhoek scoorde namens ADO Den Haag. AZ had kansen op de gelijkmaker, maar Dembélé schoot hard op de lat en ook Holman wist niet te scoren. In de tweede helft belandde een ingooi van ADO in het strafschopgebied, via Milic en Verhoek kwam de bal terecht bij Immers die de bal hard inschoot: 2-0. AZ deed in de 86e minuut via een hakje van Lens nog wat terug, maar het mocht niet meer baten voor de ploeg van Ronald Koeman. Door deze nederlaag is AZ gezakt naar de vijfde plaats.

Al sinds oktober 2006 was PSV er niet in geslaagd te winnen van Roda JC. De laatste twee thuisduels werden zelfs met 2-3 (2008) en 2-4 (2007) verloren. Gisteren wonnen de Eindhovenaren echter wel, met een 3-0 overwinning had PSV het zelfs opvallend makkelijk. Dzsudzsák scoorde na zes minuten via een voorzet van Afellay. Hadouir had nog een kans op de 1-1 maar Isaksson voorkwam de goal. Na rust kwam PSV op 2-0 via verdediger en in de blessuretijd zorgde Bakkal nog voor de 3-0. Omdat AZ zijn wedstrijd verloor is PSV nu voor het eerst sinds een jaar weer lijstaanvoerder. Die positie deelt het met Feyenoord en FC Twente, maar het doelsaldo is in het voordeel van de Eindhovense club.

Ajax kende een gemakkelijke middag in de eigen Amsterdam ArenA en walste met een 6-0 overwinning over NAC Breda heen. Cvitanich, die voor het sluiten van de transfermarkt op weg leek naar Argentinië, maar toch bleef, opende de score in de elfde minuut. Zeven minuten later was het Vertonghen die met een vrije trap die score verdubbelde. Suarez maakte er vlak voor rust 3-0 van, en Cvitanich maakte in de blessuretijd zijn tweede van de middag. Na rust ging Ajax direct door met doelpunten maken, Bakircioglu zorgde in de 48e minuut voor de 5-0. In de 63e minuut was het opnieuw Cvitanich die met zijn derde doelpunt de eindstand op 6-0 bepaalde. Voor Ajax was de zege extra speciaal, aangezien het de 700e thuiszege voor de Amsterdammers was.

VVV-Venlo kon vandaag een Eredivisie-record evenaren door voor de zesde maal op rij gelijk te spelen, dit gebeurde echter niet aangezien de Venlonaren Heracles Almelo met 1-0 wisten te verslaan. Het was de eerste overwinning voor de ploeg van trainer Jan van Dijk. RKC Waalwijk wist ook vandaag geen punten te halen, uit bij Sparta Rotterdam ging het met 1-0 onderuit.