NY-trip WimLex gaat laatste dag in

Het bezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan New York gaat vandaag de laatste dag in. De Oranjes springen in de ochtend op oranje fietsen waarmee ze naar de haven peddelen. Met een Hollandse platbodem varen ze vervolgens naar het marinefregat Hr. Ms. Tromp.

Vanaf het marineschip nemen de prins en prinses een vlootschouw af. In de haven trekt een vloot van moderne en historische Nederlandse en Amerikaanse jachten voorbij, waaronder zestien platbodems en replica's van de VOC-schepen de Halve Maen en de Onrust.

De vlootschouw is onderdeel van de Harbor Day, een nieuw maritiem evenement in New York, met talloze activiteiten op de Hudson-rivier en in het havendistrict. Het evenement keert jaarlijks terug als eerbetoon aan de historische zeiltocht van VOC-kapitein Henry Hudson van Amsterdam naar Manhattan in september 1609.

Terug op de wal bezoeken Willem-Alexander en Máxima de New Amsterdam Village, een tijdelijk 'dorp' op de zuidpunt van Manhattan waar bezoekers onder andere haring kunnen happen, poffertjes kunnen eten en tulpenbollen kunnen kopen. Een windmolen ontbreekt uiteraard niet. De prins en prinses zijn bijna een week in New York om vierhonderd jaar vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten te vieren.

  (foto: ANP)