Miljoenennota: iedereen de sjaak

De huidige financiële en economische crisis zal de Nederlander flink gaan voelen in zijn portomonnee. Nog niet zo zeer in 2010, maar daarna des te harder. Dit blijkt uit de uitgelekte Miljoenennota van minister van Financiën Wouter Bos, die RTL Nieuws in handen kreeg.

Om de rekening van de crisis te betalen zal het kabinet structureel flink moeten gaan bezuinigen, ongeveer 35 tot 40 miljard per jaar. Dit zal op termijn enorme gevolgen hebben voor de koopkracht.Bos schrijft onder andere in de nota: "Na de crisis zullen we te maken krijgen met hardnekkige problemen. Niets doen is geen optie, maar moeilijke keuzes zullen onvermijdelijk zijn."

Uit de cijfers blijkt dat de huizenprijzen verder zullen dalen en dat de consument hard op de rem trapt. Er zal volgend jaar 3 procent minder worden geconsumeerd. De koopkracht zal in 2010 nog met slechts 0,25 procent dalen, terwijl de werkloosheid naar 8 procent van de beroepsbevolking stijgt.

In 2011 zal er 1,8 miljard euro bezuinigd gaan worden. Onder andere de zorgtoeslag en de studiefinanciering zullen beperkt worden. Na 2011 zal er 35 tot 40 miljard euro bezuinigd moeten worden, ongeveer 20 maal zoveel als in 2011.

Volgens RTL-verslaggever Frits Wester zullen alle politieke partijen heilige huisjes moeten gaan slopen om aan deze tientallen miljarden bezuinigingen te komen, zoals de hypotheekrenteaftrek en de huurtoeslag.