Rutte: kabinet is uitgeregeerd

Het kabinet is uitgeregeerd. Dat stelde VVD-leider Mark Rutte vandaag op basis van al uitgelekte Prinsjesdagstukken. Volgens hem laat het kabinet de staatsschuld onverantwoord oplopen, schuift het problemen voor zich uit en verzuimt het fundamentele keuzes aan de bevolking voor te leggen.

Rutte ziet niets in het brede maatschappelijk debat over de toekomst van Nederland waartoe het kabinet dinsdag zal oproepen. In het radioprogramma Tros Kamerbreed wees hij erop dat ons land in de ergste economische crisis sinds de jaren dertig zit en dat het kabinet steeds meer begint te lijken op een "soort van denktank" of wetenschappelijk bureau dat allerlei opties in kaart brengt, maar zonder in actie te komen.

"Ze hebben eerst die honderd dagen gehad dat ze gingen snuffelen in de samenleving. Vervolgens ruzie over het ontslagrecht. Toen de commissie-Bakker, die aanbevelingen zijn niet opgevolgd. Toen hebben ze een half jaar gepraat over een crisispakket na eerst de crisis anderhalf jaar ontkend te hebben. Dat crisispakket is echt te klein. En nu laten ze de staatsfinanciën volledig uit de hand lopen", zei Rutte.

Volgens de fractievoorzitter van de liberale oppositiepartij moet het kabinet de overheidsfinanciën op orde brengen en aangeven hoe deze op lange termijn gezond worden gemaakt. "Wat dit kabinet nu aan het doen is, is feitelijk een regeerakkoord schrijven voor het volgende kabinet. Maar daar gaan ze niet over. Gelukkig gaat de kiezer daar over", zei Rutte.

De brede maatschappelijke discussie die het kabinet wil, gaat volgens hem alleen maar over de vraag hoe we op termijn de overheidsfinanciën onder controle kunnen krijgen. Rutte wil dat het kabinet daarover nu al keuzes voorlegt.

Ook FOK!-columnist Driek Oplopers heeft het helemaal gehad met deze regering, en met PvdA-minister Guusje ter Horst in het bijzonder.

Mark Rutte