Meisje (17) te dom om te trouwen

Kerry Robertson staat het huilen nader dan het lachen. Twee dagen voor ze in het huwelijksbootje zou stappen, werd haar meegedeeld dat ze niet mag trouwen. Zij zou namelijk niet intelligent genoeg zijn.

Het zeventienjarige meisje uit het Schotse Dunfermline heeft een lichte, mentale achterstand. Kerry, die vijf maanden zwanger is en haar bruidsjurk al tijden in de kast had liggen, zou vandaag haar jawoord geven aan haar 25-jarige verloofde Mark McDougall.

Helaas gaat het feest niet door. Donderdag werd haar door de gemeente te kennen gegeven dat ze niet mag trouwen. Zij zou namelijk niet begrijpen wat de gevolgen van het huwelijk zijn.

Een wrede beslissing, zo oordeelt het meisje. "Ik ben nog steeds zo van streek over alles. Ik weet wat het huwelijk is. Het is dat twee mensen de rest van hun leven samen willen doorbrengen. Ik hou van Mark en ik wil met hem trouwen."

In januari van dit jaar ontmoette ze haar grote liefde, een kunstenaar. Toen ze enkele maanden later zwanger werd, begon het stel hun trouwplannen te smeden. Hun grote droom is echter nu veranderd in een nachtmerrie, zo laat McDougall weten. "Toen we donderdag net wilden weggaan voor de laatste voorbereidingen, stonden er twee maatschappelijk werkers aan de deur van onze flat. Zij vertelden dat het huwelijk onwettig was vanwege Kerry's achterstand", beweert McDougall.

"Kerry barstte in tranen uit. Maar ondanks een discussie met de maatschappelijk werkers dat we van elkaar houden en niet willen dat onze baby wordt geboren bij twee ongehuwde ouders, gaven ze geen krimp." Volgens de Schotse wet kan een ambtenaar van de Burgerlijke Stand namelijk weigeren een huwelijk te voltrekken als een van de of beide partners niet over de mentale capaciteiten beschikt om te snappen wat het huwelijk inhoudt. 

Volgens de Schotse kunstenaar valt het overigens wel mee met de achterstand van de aanstaande moeder. "Het is waar dat ze niet op academisch niveau zit, maar ze is lang niet zo dom als de overheidsdiensten beweren", zegt McDougall. "Sterker nog, ik wist niet eens dat ze een achterstand had, tot we al twee maanden iets met elkaar hadden."

Het stel is nu bang dat hun ongeboren kind straks van hen wordt afgepakt. Ze gaan daarom een psycholoog Kerry laten onderzoeken of ze echt niet in staat is te trouwen en een kind op te voeden. "We gaan dit allebei zo veel mogelijk aanvechten. We vinden dat het feit dat we willen trouwen moet worden aangemoedigd, niet verboden", besluit McDougall. De gemeenteraad wilde verder niet op het verbod ingaan.