'Doe hooligan enkelband om'

Hooligans die zich hebben misdragen tijdens een evenement moet een 'feestverbod' worden opgelegd. Ze krijgen een enkelband met satellietverbinding om te controleren of ze zich aan het verbod houden. De reclassering gaat dit de rechter adviseren in zaken tegen hooligans en andere relschoppers die worden vervolgd wegens geweldsmisdrijven tijdens manifestaties.

Dat zegt algemeen directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland. Hij heeft deze nieuwe toepassing van het 'locatieverbod' bedacht na het strandfeest op 22 augustus in Hoek van Holland.

Van Gennip: "De politie wist dat hooligans met een hoog risicoprofiel onderweg waren naar het strand van Hoek van Holland. Het was ook bekend dat deze malloten steeds vaker rotzooi trappen tijdens feesten. Er is min of meer gewacht totdat het misging, terwijl we middelen hebben om zoiets te voorkomen."

Met behulp van de enkelband, die ze twee jaar moeten dragen, kunnen hooligans vanuit een controlecentrum in de gaten worden gehouden. Als ze een verboden locatie naderen, krijgen ze het bericht dat ze moeten omkeren. Wanneer ze te dichtbij komen, gaat een alarm af en wordt de politie ingeschakeld.

"Dan is er nog tijd om in te grijpen. Wie de enkelband saboteert of het verbod overtreedt, gaat wat mij betreft onherroepelijk de cel in", zegt Van Gennip.

Enkelbanden worden nu mondjesmaat gebruikt door de reclassering, onder meer om plegers van huiselijk geweld in de gaten te houden. "De mogelijkheden van gps moeten en zullen we veel beter benutten, in het hele land."

Praat hier mee over het voorstel.