Postuum excuus voor Britse codekraker

De Britse premier Gordon Brown heeft vandaag namens de regering postuum excuses aangeboden aan Alan Turing, de Britse codebreker tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat meldden Britse media.

Turing werd na de oorlog veroordeeld omdat hij homoseksueel was, iets wat verboden was in de jaren vijftig. Twee jaar na de veroordeling tot castratie pleegde de toen 41-jarige codekraker zelfmoord.

Brown zei dat Turing afschuwelijk is behandeld en dat de oorlog wel eens anders had kunnen verlopen zonder zijn hulp. Turing was de uitvinder van de bombe, een apparaat dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de zogeheten Enigmacodes van de Duitsers ontcijferde. De Duitsers zijn er pas lang na de oorlog achtergekomen, dat hun bejubelde codes al jarenlang waren gebroken door de geallieerden.

Tienduizenden mensen hebben de afgelopen weken een petitie ondertekend, waarin een officieel excuus van de regering werd geëist vanwege het chemisch castreren van Turing. Een officieel excuus is echter niet mogelijk omdat, zover bekend, geen familie van Turing meer in leven is.