'Geen sukkels en klootzakken meer in Rotterdamse raad'

Metin Çelik, plaatsvervangend voorzitter van de Rotterdamse gemeenteraad is de taalverruwing in het stadhuis aan de Coolsingel beu. In een brief roept hij raadsleden op niet langer schuttingtaal te gebruiken.

'Woorden als 'eikel’, 'sukkels’, 'teringzooi' en 'klootzakken' drukken wellicht uit wat de spreker vanuit de grond van zijn hart wil zeggen, maar horen niet thuis in een publiek debat dat door alle Rotterdammers en daarbuiten is te volgen'
, schreef PvdA’er Çelik vandaag. De nestor van de raad heeft een gesprek gehad met de fractievoorzitters over strengere handhaving van de regels.

De taalverruwing ontwikkelde zich volgens Çelik in de maanden voor het zomerreces en daarmee wordt volgens hem het gezag en de uitstraling van de raad ondermijnd. 'Grof taalgebruik en persoonlijke aanvallen zijn wat mij betreft onethisch en oncollegiaal', aldus Çelik. Hij schrijft dat hij met de voorzitter, burgemeester Ahmed Aboutaleb, nadere afspraken wil maken.

De discussie over het taalgebruik laaide vorige week weer op, nadat Marco Pastors tijdens het raadsdebat over Hoek van Holland (Leefbaar Rotterdam) Aboutaleb 'moslimburgemeester' had genoemd. Bas van Tijn (VVD) betitelde de hooligans die de rellen veroorzaakten als 'klootzakken'. Voor het reces noemde Peter van Heemst (PvdA) Ronald Sörensen (Leefbaar Rotteram) al eens 'eikel', om die woorden direct terug te nemen en er 'flapdrol' van te maken.

'Geen sukkels en klootzakken meer in Rotterdamse raad'  (foto: DAG)