Doden door vrachtwagenbom in Noord-Irak

Een zelfmoordenaar heeft vanochtend een vrachtwagen met explosieven tot ontploffing gebracht in het dorp Wardek in Noord-Irak. Zeker negentien mensen zijn omgekomen en ten minste 25 mensen zijn gewond geraakt. Ook zijn veel huizen verwoest. Dat maakte de Iraakse politie bekend. Onder de doden zijn vrouwen en kinderen.

Een bestuurder van een tweede vrachtauto met explosieven werd gedood voordat hij de bom kon laten ontploffen in Wardek, dat 30 kilometer ten oosten van Mosul ligt.

Volgens Amerikaanse functionarissen waren de bommen bedoeld om de etnische spanningen tussen Koerden en Arabieren op te voeren. Er zijn spanningen tussen het noorden en de centrale regering in Bagdad over Koerdische aanspraken op gebied buiten hun regio. Het gaat onder meer om de olierijke provincie Kirkuk, waaruit de Koerden zijn verdreven onder het voormalige regime van Saddam Hussein.

Het Koerdische deel van Irak in het noorden is sinds 1991 grotendeels zelfstandig, toen het onder bescherming kwam te staan van de Amerikanen na hun eerste aanval op Irak (in de Golfoorlog van 1990-91).
Submitter:  Bron: ANP