33% Nederlanders snapt gsm niet

Een op de drie Nederlanders weet niet hoe de meeste functies op hun telefoon werken. Een ongeveer even zo grote groep neemt hun mobiele telefoon mee naar bed en 2% heeft ooit mobiel een relatie beëindigd.

Dit blijkt vandaag uit een onderzoek van bureau Synovate. Drie procent heeft geen mobiele telefoon, terwijl vijf procent er twee bezit. Zeker 58% gebruikt de telefoon, naast bellen en sms’en, ook als wekker, op de voet gevolgd door het maken van foto’s (57%).

Terwijl 6 op de 10 Nederlanders de deur niet uit gaan zonder gsm, zeggen twee op de tien Nederlanders zelfs niet zonder hun gsm te kunnen leven.

Een op de tien heeft moeite de telefoon uit te zetten uit angst een bericht te missen en een even groot aantal meldt zelfs liever de portemonnee kwijt te raken dan zijn of haar mobiel. De helft van de Nederlanders geeft aan te begrijpen dat mensen verslaafd kunnen raken aan hun mobiele telefoon.

Minder dan 28% heeft weleens via de mobiel geflirt met zijn of haar partner, waarmee Nederlanders het braafste volkje zijn van de elf deelnemende landen. Negen op de tien Nederlanders hebben nog nooit een eerste afspraakje geregeld via hun mobiel.

Twee procent is ooit weleens via de gsm gedumpt, net zoveel als de mensen die zeggen ooit mobiel een relatie te hebben beëindigd. Een op de tien heeft via de gsm wel eens een leugen de wereld in geholpen. Hiermee kwamen de Nederlanders als het minst leugenachtige volk uit het onderzoek.

Het in eigen beheer uitgevoerde onderzoek vond plaats in elf landen onder meer dan achtduizend eigenaren van een mobiele telefoon. Ook in onder meer Canada en de Verenigde Staten werden mensen ondervraagd.