Skûtsjewedstrijd eindigt in chaos

Een wedstrijd skûtsjesilen tussen boten uit Leeuwarden en Boarnsterhim op het Pikmar is gisteren door de harde wind uitgelopen op een chaos. Twee deelnemers belandden in het ziekenhuis: één met onderkoelingsverschijnselen, een ander met een kwetsuur aan de ribben. De wedstrijd is uiteindelijk afgebroken.

Al in het begin van de wedstrijd belandde de eerste deelnemer in het water. Een windvlaag zorgde ervoor dat één van de skûtsjes, de Op Hoop Van Zegen, omsloeg, waardoor de opvarenden overboord sloegen. Geen van hen raakte gewond. Twee andere skûtjes botsten tegen elkaar waardor één opvarende verwondingen aan zijn ribben opliep en naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Bij de botsing sloeg de burgemeester van Leeuwarden, Ferd Crone, overboord, maar hij wist zichzelf in veiligheid te brengen.  

Met de wedstrijd werd de samenwerking gevierd tussen de gemeenten Leeuwarden en Boarnsterhim. Aan boord van de skûtsjes bevonden zich dan ook de burgemeesters, wethouders en dertig gemeenteraadsleden van de beide gemeenten.