533 mln parkeergeld voor gemeenten

De Nederlandse gemeenten verwachten dit jaar 533 miljoen euro op te halen aan parkeergeld. Dat is tien keer zo veel als twintig jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

De opbrengst uit parkeerbelasting steeg vooral door tariefverhogingen en uitbreiding van het betaald parkeren. Het aantal gemeenten met betaald parkeren nam toe van 126 in 1989 tot 159 in 2009.

Amsterdam is koploper. De hoofdstad begroot een parkeeropbrengst van 131 miljoen euro, bijna een kwart van de totale opbrengst uit gemeentelijke heffingen. Ook voor sommige kleinere, toeristische gemeenten zijn parkeeropbrengsten een belangrijke inkomstenbron. Zo zorgen de parkeergelden in Zandvoort voor 22 procent van de begrote inkomsten uit gemeentelijke heffingen in 2009. In Valkenburg aan de Geul is dit 18 procent.

Grote gemeenten halen meer van hun inkomsten uit parkeerbelasting dan kleine gemeenten. In de vier grote steden bedragen de parkeergelden 16 procent van de begrote inkomsten uit gemeentelijke heffingen. In kleine gemeenten met betaald parkeren komt in 2009 gemiddeld 6 procent van de inkomsten uit parkeergelden.


Gemeenten lopen binnen dankzij parkeergeld  (foto: DAG)