Game als wapen tegen Mexicaanse griep

Bij de eerste gevallen van Mexicaanse griep in Groot-Brittannië kwam de Britse overheid met hulplijnen, distributiepunten voor antivirale middelen en de belofte dat er rond de kerst een vaccin zou zijn. Dit is allemaal niet nodig, want knappe doctoren hebben nu een nieuw wapen in de strijd tegen de Mexicaanse griep ontdekt. Een simpele role playing game die gebruikmaakt van een setje dobbelstenen.

Het spelletje 'The Flu Pandemic Game', kan worden gedownload van de website van het Britse Ministerie van Gezondheid. De game is voor drie tot maar liefst zestig spelers en kost je anderhalf uur. 

Het spel, dat net als Monopoly kanskaarten bevat, is oorspronkelijk ontwikkeld voor Camden Primary Care Trust in Noord-Londen. De veronderstelling is dat de game 'de effecten van een grieppandemie onder het personeel in een denkbeeldige groep van kleine bedrijven' kan simuleren. Tevens is er een versie ontwikkeld voor dokterspraktijken en ziekenhuizen.

Zelfs aan moslims is gedacht. Zo speelt een van de episodes zich af een supermarkt in Istanbul. Geheel volgens de islamtraditie zijn de twaalf personen van de medische staf allemaal mannen. Het spel kent twaalf ronden, elk staat symbool voor een werkweek. Voor het begin van iedere ronde moet iedereen vier dobbelstenen gooien, hetgeen beslist of iemand in die ronde het slachtoffer is van varkensgriep.

Ondanks dat de game populair is, is er ook kritiek. Zo had men het geld en de moeite die het heeft gekost de game te maken, beter kunnen besteden aan het bestrijden van de Mexicaanse griep. Het Ministerie van Gezondheid weigert echter openbaar te maken hoeveel geld de game de belastingbetaler heeft gekost.

Ook doktertje willen spelen? De computergame kun je hier downloaden