Lockerbie-dader ruilen voor olie

Londen heeft in het "overweldigende" belang van Groot-Brittannië de zogenoemde Lockerbie-dader terug willen sturen naar Libië. Kort nadat de Britse regering dit besluit had genomen, werden problemen tussen de Britse oliemaatschappij BP en Libië over de exploratie naar olie en gas in het Noord-Afrikaanse land opgelost.

Dat meldde de Britse krant The Sunday Times vandaag. Het blad baseert zich op gelekte brieven tussen de Britse minister van Justitie, Jack Straw, en zijn collega in Schotland, Kenny MacAskill. De correspondentie over een ruil tussen Britse en Libische gevangenen vond twee jaar geleden plaats. Aanvankelijk had Straw de Lockerbie-dader willen uitsluiten van een eventuele transfer, maar hij kwam daar op terug toen Libië bleef weigeren een miljardendeal met BP te sluiten.

Eerder deze maand kondigde MacAskill de vrijlating aan van de Lockerbie-dader uit humanitaire overwegingen. De Libiër Abdel Basset al-Megrahi heeft prostaatkanker. Tijdens een debat in het Schotse parlement verdedigde MacAskill het fel omstreden besluit. Van een geheime handelsdeal met Libië zou absoluut geen sprake zijn.

Megrahi was in 2001 tot levenslang veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de aanslag op een Amerikaanse Boeing 747 in 1988 boven het Schotse Lockerbie, waarbij 270 doden vielen.