Recherche huurde 'Joegokiller'

De nationale recherche heeft vorig jaar gebruik gemaakt van de diensten van een zogenaamde 'Joegokiller'. Meerdere keren werd een Sloveense undercoveragent ingevlogen om een reeks liquidaties in Limburg te voorkomen.

De Sloveen deed alsof hij een huurmoordenaar was en nam opdrachten aan. Ondertussen verzamelde hij in het geheim harde bewijzen tegen Piet D. de beruchte Limburgse topcrimineel. Een geheime afdeling in Driebergen, die landelijk undercovers levert, huurde de Sloveense geheim agent in. Justitie zegt dat zij over 'harde informatie' beschikten dat D. vanuit zijn cel vier tegenstanders wilde liquideren voordat hij vrij zou komen. Daarom was het volgens justitie noodzakelijk dat zij de Sloveen inhuurden.

Tien jaar cel
D. werd gisteren in een zeer zwaar bewaakte rechtszaal in Rotterdam voorgeleid, waar hij tien jaar cel tegen zich hoorde eisen. Deze straf komt bovenop de gevangenisstraf van negen jaar die hij momenteel uitzit. De eis van tien jaar is onder meer tot stand gekomen door de opdrachtbriefjes, geluidsopnames en foto's van de huizen van beoogde slachtoffers die de Sloveen verzamelde.

Volgens de advocaat van D. is de nationale recherche bij de geheime operatie, die meer dan een half jaar duurde, buiten zijn boekje gegaan. Hij meent dat de man illegaal in ons land verbleef en op het punt stond om uitgezet te worden. "De man had een zeer groot belang bij een goed verhaal. Hij kreeg daarmee een verblijfsvergunning", aldus de advocaat van D.

Sigarenknippers
Het landelijk parket laat weten dat deze geheime en vergaande operatie nodig was om D. te kunnen pakken. Hij is een voorbeeld van een generatie keiharde criminelen die zijn criminele activiteiten niet staakt omdat hij in de cel zit. D. zit momenteel vast voor een zeer gewelddadige overval op een tegenstander. Bij deze persoon knipte hij een vinger af en wie hem geld schuldig was, kon vroeg of laat een sigarenknipper in de bus verwachten.

Het is overigens niet de eerste keer dat justitie gebruik maakt van de diensten van een buitenlandse agent in een geruchtmakende undercoveroperatie. In Den Bosch zette de recherche een buitenlandse agent in, waarna vijf gestolen meesterwerken uit de Gouden Eeuw na jaren teruggehaald konden worden.