TROS geeft prijs aan verkeerde kandidaat

Niet rolstoelstunter David Magee uit Middelburg, maar jurist Jacco Holthuis (28) uit Den Haag had gisteravond de CAPaward moeten ontvangen. Door een fout met de enveloppen is de prijs aan de verkeerde kandidaat gegeven, liet de TROS later op de avond weten.

Hoe de pijnlijke fout precies kon ontstaan, kon een woordvoerder niet zeggen. Premier Jan Peter Balkenende heeft in ieder geval niets verkeerd gedaan bij de bekendmaking. Balkenende bevond zich in Amsterdam op het moment dat hij de winnaar bekend mocht maken in de rechtstreekse tv-uitzending. Via een straalverbinding had hij contact met de presentatoren Lucille Werner en Jaap Jongbloed in theater De Flint in Amersfoort, waar de prijs werd uitgereikt.

Niet Magee, maar Holthuis wordt dus het komende jaar ambassadeur van Onbeperkt Nederland. Hij vertegenwoordigt mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte vanuit het Revalidatiefonds. Jacco Holthuis, die spastische benen heeft en daardoor moeilijk loopt, is werkzaam als griffier bij de directie bestuursrechtspraak van de Raad van State. Mede-finalist Magee zit in een rolstoel sinds een ongeluk. Hij gebruikt zijn tweewieler om te rolstoelstunten, een combinatie van skateboarden en breakdancen.

Holthuis won de verkiezing volgens de TROS met 44,6 procent van de publieksstemmen. De omroep betreurt de gang van zaken en biedt excuses aan. Balkenende heeft beloofd aan beide heren een werkbezoek te brengen.

De Lucille Werner Foundation, een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking, nam het initiatief tot de CAPawards. De verkiezing moet aantonen dat mensen met een fysieke beperking kracht putten uit datgene wat ze nog wel kunnen.