R'dam wilde Ramadan in mei al lozen

Rotterdam heeft ver voor de Presstv-affaire geprobeerd Tariq Ramadan kwijt te raken. Volgens de Zwitsers-Egyptische professor is hem in mei door de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) te verstaan gegeven dat burgemeester Aboutaleb definitief een einde wilde maken aan het politieke tumult rond hem.

Tijdens een gesprek met rector Steven Lamberts - waarbij ook een hoogleraar van de faculteit der sociale wetenschappen aanwezig was - is hem een "discreet aanbod" gedaan, aldus Ramadan. Als hij bij de gemeente zou vertrekken, kon hij bij de EUR blijven en tegelijk aan de slag gaan bij de imamopleiding van de VU in Amsterdam.

Vanuit Marokko zegt Ramadan"verbaasd" te zijn over het innige optrekken van universiteit en politiek. Lamberts heeft volgens Ramadan letterlijk gezegd: "Dit is niet het einde van het verhaal. In het zicht van de verkiezingen zullen je vijanden je opnieuw aanvallen."

In opspraak
Kort daarvoor was Ramadan in opspraak geraakt wegens veronderstelde homofobe uitspraken. Na een verhit debat in de gemeenteraad, mocht hij blijven. Twee VVD-wethouders stapten op. Aboutaleb zat destijds duidelijk met het contract in zijn maag: "We kunnen deze constructie uitzitten, maar mijn advies zou zijn: nooit meer."

Tijdens het gesprek in mei bleek volgens Ramadan opnieuw dat Aboutaleb van hem af wilde. "De rector sprak over de burgemeester alsof hij hem net had ontmoet."

Ramadan ging niet op het aanbod in, omdat hij in Nederland juist op "grassroot level actief wil zijn" en niet alleen op academisch niveau.

Hoogleraar Lamberts zegt dat Aboutaleb "helemaal niets" met dat gesprek te maken had. "Hij wist van niets. Ik heb inderdaad gezegd: dat gaat op den duur niet goed met jou en de stad en ik heb naar een manier gezocht om hem voor de toekomst voor de universiteit en Nederland te behouden."

De VU had volgens Lamberts wel belangstelling voor zijn "suggestie".

Burgemeester Aboutaleb laat weten dat hij bij de Erasmus Universiteit op bezoek is geweest als onderdeel van zijn kennismaking met de stad, maar "ik heb mij nooit bemoeid met Ramadans functioneren bij de EUR." Verder wil hij er niets over kwijt.

Academici uitten vorige week al hun zorgen over het gezamenlijke optreden van stad en EUR bij Ramadans ontslag op 18 augustus.


Rotterdam wilde Tariq Ramadan in mei al lozen  (foto: DAG)