Rechter beslist over gezag ouders Laura

De kinderrechter in Utrecht maakt vandaag bekend of het gezag van de ouders van Laura Dekker wordt ingeperkt. De 13-jarige Laura wil solo de wereld rond zeilen en haar ouders steunen die wens.

De Raad voor de Kinderbescherming spande een rechtszaak aan omdat ze het onverantwoord vindt dat het meisje de reis van twee jaar in haar eentje maakt. Door het ouderlijk gezag te laten inperken hoopt de kinderbescherming te voorkomen dat Laura onderweg gaat.

Volgens de advocaat van Laura, Peter de Lange, is het een bijzondere zaak. Deze kwam aan het rollen toen een leerplichtambtenaar melding maakte bij Bureau Jeugdzorg. De Raad voor de Kinderbescherming stelde daarna een onderzoek in. "Uitzonderlijk", stelt De Lange. Volgens hem is niet de vraag of de ouders van Laura slechte ouders zijn. "De kernvraag is of het slecht is als je als ouder je kind laat doen wat haar passie is", aldus De Lange. Het meisje vindt alle commotie "best een beetje overdreven", zei ze maandag na de inhoudelijke behandeling van haar zaak.

Zie ook de topicreeks in het forum Nieuws & Achtergronden, en een moedeloos commentaar lees je hier.