Van rechts naar links rijden op Samoa

De 180.000 inwoners van het Pacifische eiland Samoa zullen binnenkort een stuk linkser worden. Vanaf 7 september moeten zij namelijk links gaan rijden in plaats van rechts. Volgens de overheid kunnen daardoor makkelijker en goedkoper auto’s uit Australië en Nieuw-Zeeland worden geïmporteerd.

Over het besluit heerst veel onvrede. Een zesde van de bevolking heeft een petitie getekend om er bij de regering op aan te dringen gewoon rechts te blijven rijden. Ook hebben verschillende protestmarsen plaatsgehad. Een dorp dreigt al het autoverkeer te verbieden als het links rijden er komt.

De grootste tegenstanders van het plan zijn autoverhuurbedrijven en busmaatschappijen. Zij zitten straks opgescheept met een onbruikbare vloot voertuigen. Plaatselijke buseigenaren maken zelf een deur aan de linkerkant van de bus, zodat ze geen nieuwe hoeven te kopen en mensen toch veilig uit kunnen stappen.

Het was in de jaren zeventig voor het laatst dat een land besloot het verkeer aan de andere kant van de weg te laten rijden. Landen als Nigeria, Ghana en Jemen stapten toen over van links naar rechts.


Van rechts naar links rijden op Samoa  (foto: DAG)