Brein wint rechtszaak van Mininova

De Nederlandse downloadsite Mininova moet stoppen met het aanbieden van links naar bestanden met auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag bepaald in een zaak die was aangespannen door antipiraterijstichting Brein.

Volgens Stichting Brein worden via Mininova links aangeboden naar duizenden populaire films, cd's, dvd's en games die in Nederland in de handel zijn en die zonder toestemming van rechthebbenden via de zogenoemde torrentsite te downloaden zijn.

De rechter oordeelde dat Mininova onrechtmatig handelt door gebruikers de gelegenheid te geven tot het schenden van auteursrechten en daar zelf van te profiteren. Mininova moet alle torrentlinks naar bestanden die mogelijk auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten, in de komende drie maanden verwijderen. Voor elke verboden link die na drie maanden nog wordt aangetroffen, moet de site 1000 euro betalen aan stichting Brein.

Brein spande eind juli ook al een kort geding aan tegen The Pirate Bay. De rechter oordeelde toen dat The Pirate Bay zijn site ontoegankelijk moet maken voor Nederlandse gebruikers.


Downloadsite Mininova moet links verwijderen  (foto: DAG)