Bemiddeling Honduras mislukt

Een internationale bemiddelingspoging om de democratie in het Midden-Amerikaanse Honduras te herstellen, is op niets uitgelopen. De huidige machthebbers weigeren de verdreven president Manuel Zelaya toe te laten zolang hij wil terugkeren naar de macht.

Dat maakte een delegatie van ministers van Buitenlandse Zaken van zeven Amerikaanse staten bekend. De bewindslieden hadden sinds maandag geprobeerd een oplossing voor de crisis te vinden. De Hondurese overgangspresident Roberto Micheletti benadrukte echter dat hij pas aftreedt als Zelaya ook afziet van het presidentschap.

Micheletti voelt niets voor het compromis om een regering van nationale verzoening te vormen onder leiding van Zelaya. De huidige machthebber houdt vast aan zijn plan later dit jaar presidentsverkiezingen te houden.

Ondertussen voerden de Verenigde Staten de druk op de regering in Tegucigalpa op. Washington besloot het verstrekken van visa in Honduras vanaf vandaag fors te beperken. Het Witte Huis uitte herhaaldelijk kritiek op de tijdelijke regering wegens de verdrijving van Zelaya op 28 juni.
Submitter:  Bron: ANP