Particuliere belegger is terug

Aangetrokken door de stijgende beurskoersen, lijkt de particuliere belegger terug van weggeweest. Volgens marktkenners zijn zij over de schrik heen van de ineengestorte aandelenkoersen van 2008 en speculeren zij op een spoedig economisch herstel.

Marcel Kalse, directeur bij beleggersbank Alex: "Twee derde van onze klanten zei aan het begin van het jaar dat 2009 een prachtig beursjaar zou worden. Vooralsnog hebben zij gelijk gekregen. Na de gebeurtenissen van vorig jaar zou je denken dat beleggen volledig uit de mode is geraakt, maar wij merken juist het tegenovergestelde." Het klantenbestand van Alex nam sinds begin dit jaar 'ongekend toe'.

Gewoon instappen
Patrick Beijersbergen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) denkt dat beleggers die nog niet zijn ingestapt, niet bang hoeven te zijn de boot te hebben gemist: "Als je op de lange termijn belegt, maakt het niet uit of je bij 280 punten of 300 punten instapt."

Volgens Beijersbergen zijn veel aandelen nog altijd goedkoop, ondanks de aandelenrally van de afgelopen maanden: "De problemen bij veel bedrijven zijn opgelost. Dat rechtvaardigt het herstel van de AEX." De toonaangevende Amsterdamse beursindex moet vanaf de huidige stand bijna verdubbelen om op het niveau te komen van de zomer van 2007. 

300 punten
Dinsdagmiddag werd de psychologisch belangrijke stand van 300 punten uitgenomen, wat voor sommige beleggers een extra stimulans kan zijn om in te stappen. "Mooie ronde getallen, dat vinden mensen mooi. Maar verder heeft het geen betekenis", aldus beursanalist André Sirks van zakenbank Theodoor Gilissen. 

Insiders verkopen juist
Insiders van grote Amerikaanse banken en bedrijven zijn iets minder enthousiast over de huidige aandelenrally. De CEO's, bestuursvoorzitters en andere topmannen verkopen juist op recordsnelheid hun eigen aandelen. De insiderverkopen zijn in jaren niet zo hoog geweest.