Zesvoudig moordenaar op verlof

De man die in 1983 in een café in Delft zes mensen doodschoot en daarvoor tot levenslang werd veroordeeld, is de afgelopen jaren verscheidene keren op begeleid verlof geweest. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie heeft berichtgeving daarover in het AD en De Telegraaf bevestigd.

Cevdet Yilmaz schoot op 5 april 1983 in café 't Koetsiertje zes mensen dood, onder wie een 12-jarig meisje. In een documentaire vertelde hij in 1997 dat de eerste man die hij in de kroeg doodschoot hem "kankerturk" noemde. Yilmaz was bang dat de man hem zou aanvallen en schoot hem neer. Daarna liep hij naar de uitgang, en schoot nog vijf mensen dood en verwondde er vier. "Ik schoot uit paniek. ik wist niet meer wat er aan de hand was, ik wilde alleen koste wat kost zo snel mogelijk van die plek vandaan", zei Yilmaz.

Hoewel Yilmaz tot levenslang werd veroordeeld, werd hij later naar een tbs-kliniek verplaatst omdat hij 'niet geschikt was voor detentie'. De kliniek wilde hem opnemen, maar verbond daar de voorwaarde aan dat hij een normale tbs-behandeling zou krijgen, met de daarbij behorende mogelijkheid tot verlof.

De eerste afkeurende commentaren zijn inmiddels binnen.