Amerikaan zegt sorry voor bloedbad Vietnam

Na meer dan veertig jaar heeft een Amerikaanse militair publiekelijk zijn excuses aangeboden voor zijn betrokkenheid bij een massaslachting in de Vietnamese stad My Lai. "Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik spijt voel over wat er die dag in My Lai is gebeurd", aldus William Calley.

De militair deed zijn uitspraken woensdag voor een besloten gezelschap in de Amerikaanse staat Georgia. De excuses werden pas zaterdag bekendgemaakt.

De mannen die onder leiding van Calley stonden, openden op 16 maart 1968 het vuur op inwoners van My Lai. De militairen waren op zoek naar Vietcongstrijders. Tussen de 350 en 500 ongewapende mensen kwamen door de schietpartij om het leven. De slachtoffers waren voornamelijk ouderen, kinderen en vrouwen, omdat de jonge mannen in het veld aan het werk waren.

De wereld reageerde furieus op het bloedbad. De schietpartij versnelde het einde van de oorlog, omdat de publieke steun voor de strijd in Vietnam door het incident zeer snel afnam. Calley werd veroordeeld voor 22 moorden en had vervolgens enkele jaren huisarrest.