Bende gepakt met 660 miljoen euro vals geld

De politie heeft deze week een internationaal opererend netwerk van valsemunters opgerold. In Spanje werden zestien personen aangehouden en meer dan 660 miljoen euro aan valse bankbiljetten in beslag genomen. Dat meldde de internationale politieorganisatie Europol vandaag.

Tijdens een inval in een clandestiene drukkerij in de plaats Gandia, nabij de havenstad Valencia, werden ook twee ton hoogwaardig papier, valse documenten, wapens, munitie en zeventig mobiele telefoons geconfisqueerd. De politieactie was het resultaat van een onderzoek dat eind vorig jaar was begonnen.

In eerste instantie richtten de opsporingsdiensten zich vooral op het ontrafelen van een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige drugstransporten van de Dominicaanse Republiek naar Spanje. De bende bleek de winsten te gebruiken om een nieuwe handel op te zetten in vervalste eurobiljetten.

Zo werd meer dan 400.000 euro uitgegeven aan zeer geavanceerde printapparatuur en andere zaken die noodzakelijk zijn voor het namaken van papiergeld. De criminelen waren al jaren bezig met het verbeteren van hun product.