Zes EU-landen nemen Guantanamo-gevangenen

De meerderheid van de EU-landen neemt gevangenen over uit het Amerikaanse CIA-kamp Guantanamo of overweegt dat te doen. Dat blijkt uit een inventarisatie van enkele buitenlandse kranten. Engeland, Frankrijk, Ierland, Italië, Portugal en Spanje hebben openlijk toegezegd gevangenen uit de terroristengevangenis op Cuba over te nemen.

Naast dit zestal zijn er vier EU-landen die in besloten gesprekken hebben toegezegd gevangenen over te nemen en nog eens vijf die de optie aan het onderzoeken zijn. In totaal zijn zo vijftien EU-lidstaten serieus met de kwestie bezig.

In Guantanamo Bay zitten nog 229 terreurverdachten vast, van wie er tachtig zonder vervolging worden vrijgelaten. Sinds de 'war against terror' in 2002 werden terreurverdachten jarenlang in de beruchte gevangenis opgesloten zonder vorm van proces.

Onder de gedetineerden die mogen vertrekken, zijn er vijftig voor wie een terugkeer naar eigen land te gevaarlijk is. Hiervoor zoekt Amerika nu landen die bereid zijn ze te huisvesten.

In totaal heeft Amerika met een dozijn landen in de wereld afspraken om gevangenen over te zetten. Nederland heeft de opvang van gevangenen uit Guantanamo tot dusver alleen in besloten gesprekken toegezegd.