Prijzen koopwoningen weer lager

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 4,4 procent lager dan in juli vorig jaar. Het is de zesde maand op rij dat de prijzen lager waren dan een jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dit vandaag bekend.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in juli 2008, blijkt uit de prijsindex van bestaande koopwoningen van het CBS en het kadaster. Vrijstaande woningen daalden met 5,7 procent het meest in prijs. De prijsdaling van tussenwoningen was met 3,6 procent het kleinst.

De prijzen daalden met uitzondering van Zeeland in alle provincies. De grootste daling deed zich voor in Utrecht, waar koopwoningen 6,3 procent goedkoper waren. In Zeeland was er sprake van een kleine prijsstijging van 0,4 procent.

Vergeleken met juni 2009 veranderden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen nauwelijks. De prijzen in Zeeland, Overijssel, Noord-Holland, Drenthe, Groningen en Zuid-Holland lagen zelfs hoger dan een maand eerder. In de overige provincies waren de woningen goedkoper, aldus het CBS.

Ruim 13.000 bestaande woningen wisselden in juli van eigenaar. Dat is bijna 25 procent minder dan in juli 2008. Van alle woningtypen en in alle provincies was het aantal verkopen fors lager. Ten opzichte van juni dit jaar steeg het aantal transacties daarentegen met ruim 33 procent.