Voormalige DDR nog jaren aan het infuus

De Duitse deelstaten die tot de eenwording van Duitsland bijna twintig jaar geleden de communistische DDR vormden, hebben nog jarenlang enorme financiële steun nodig uit de rest van het land. Dat blijkt uit twee Duitse onderzoeken, meldde Die Welt vandaag. De Duitse krant had inzage in de rapporten.

Sinds de Duitse eenwording op 3 oktober 1990 is al het astronomische bedrag van 1,6 biljoen (1600 miljard) euro in de vijf 'nieuwe' deelstaten gepompt. Ook in de toekomst is per jaar nog circa 100 miljard euro nodig, staat in een rapport van de Vrije Universiteit in Berlijn. Het rapport wordt samen met een andere studie over de gevolgen eenwording, van het Ifo-instituut in Dresden, vrijdag gepresenteerd.

De aanhoudende afhankelijkheid van geld uit het voormalige West-Duitsland zal nog zeker twintig jaar duren, aldus de onderzoekers van de Vrije Universiteit. De economie in de voormalige DDR blijft nog altijd ver achter bij die in de rest van het land. De 'Ossi's', zoals de voormalige Oost-Duitsers worden genoemd, doen een zwaar beroep op de sociale voorzieningen.

Een terugblik op het Oost-Duitse gedachtengoed lees je hier.