Campagneteam Karzai eist zege op

De leider van het campagneteam van de Afghaanse president Hamid Karzai heeft de overwinning bij de verkiezingen van gisteren opgeëist. Volgens Deen Mohammad heeft Karzai meer dan de helft van de stemmen behaald, waardoor een tweede ronde niet nodig is. Hij onderstreepte dat het de taak van de kiescommissie is om de officiële uitslag bekend te maken.

Volgens de Afghaanse regering en de Verenigde Naties is duidelijk dat de donderdag gehouden verkiezingen in Afghanistan succesvol zijn verlopen. "De Afghaanse bevolking heeft raketten, bommen en intimidatie getrotseerd en kwam stemmen. Dat is geweldig", zei president Hamid Karzai na het sluiten van stembussen. De VS lieten weten 'het Afghaanse volk te feliciteren'.

Kai Eide, de VN-gezant voor Afghanistan, zei dat de Afghanen een belangrijk resultaat hebben geboekt, alleen al door in heel Afghanistan verkiezingen te houden. Volgens de kiescommissie waren donderdag 6.192 stembureaus geopend, 95 procent van het totaal. Eerder was gevreesd dat 10 procent gesloten zou blijven door het geweld van de Taliban.

In Kabul was de heersende opvatting dat het geweld is meegevallen. Volgens de regering kwamen bij 135 gewelddaden vijf militairen, negen politiemensen en negen burgers om. In Oost-Kabul bestookten leger en politie 's ochtends een uur lang een gebouw waarin zich militanten hadden verschanst om van daaruit een politiebureau te bestoken. Incidenten met bermbommen, beschietingen en zelfmoordaanslagen deden zich her en der voor. In het zuiden werden veel granaatinslagen gemeld. De Taliban vuurden twintig raketten af op Lashkar Gah in de provincie Helmand.

Volgens een inwoonster van Kandahar-stad, ook in het zuiden, klonken in de voorgaande nacht voortdurend ontploffingen en granaatinslagen. 'Zeker twaalf, en overdag nog een paar', aldus Rangina Hamidi. "En dat is alleen maar wat ik zelf heb gehoord."

Volgens haar leefden de inwoners in angst en ging bijna niemand naar buiten om te stemmen. De opkomst in Kandahar was hooguit 10 procent, zo hoorde Hamidi van een ISAF-staflid.

De Nederlandse EU-waarnemer Ans Zwerver zag in Gardez, hoofdstad van de zuidoostelijke provincie Paktia, maar weinig mensen in de stemlokalen. De opkomst in Gardez was laag, zo was haar indruk. Een zelfmoordaanslag was daar mogelijk mede debet aan.

Een zeer lage opkomst in de door Pathanen bevolkte provincies is nadelig voor president Karzai, een Pathaan. Indien hij de drempel van 50 procent niet haalt, volgt een tweede ronde tussen twee kandidaten. Het lijkt erop dat minder kiezers kwamen opdagen dan bij de verkiezingen van 2004.

Landelijke cijfers over de opkomst zullen pas over twee of drie dagen worden bekendgemaakt. Over vijf dagen zullen de uitslagen bekend beginnen te worden. Uit verafgelegen districten moeten de biljetten met ezels worden aangevoerd; de kiescommissie heeft drieduizend ezels ingezet. Een voorlopige uitslag volgt begin september.