Belg vindt 'leuk' niet plezant

Fons Wuyts uit Beerse is een Vlaming in hart en nieren. Daarom heeft hij een vereniging opgericht die het woord 'plezant' erkend wil hebben als Algemeen Nederlands.

De gepensioneerde commercieel directeur betreurt het dat het woordje 'plezant' steeds minder te horen is. De VRT gebruikt het woord nauwelijks nog. Zelfs zijn eigen kleinkinderen zeggen steeds vaker 'leuk' in plaats van 'plezant'.

Wuyts vindt dit erg jammer en wil de Vlamingen aansporen weer vaker 'plezant' te zeggen. "Als 'plezant' Vlaams dialect is, is 'leuk' Hollands dialect. Als het ene Algemeen Nederlands is, moet het andere dat ook zijn. Dus ga ik met mijn plezant-club de druk op de taalcommissie opvoeren," onderbouwt Wuyts zijn poging om het woord erkend te krijgen als Algemeen Nederlands.

Ruud Hendrickx, taalraadsman bij de VRT en hoofdredacteur van de Grote Van Dale reageert op het plan van Wuyts met de mededeling dat 'plezant' spreektaal is. "Het wordt wel gebruikt in spreektaal, maar niet in een meer zakelijke, neutrale context."

Volgens Hendrickx is de kans dat 'plezant' standaardtaal wordt dan ook nihil. "Algemeen Nederlands is een woord dat in het héle Nederlandse taalgebied wordt gebruikt. In Nederland wordt 'plezant' amper gebruikt. 'Plezant' is sowieso al Belgisch Nederlands, en dan nog vooral gesproken.