Veel jongeren rijden met drank op

Jongeren die kort hun rijbewijs hebben, kruipen vaak met drank op achter het stuur. Vorig jaar stapte een op de twintig beginnend bestuurders met te veel alcohol op in de auto. In de uitgaansnacht van vrijdag op zaterdag blaast 11,3 procent van de jonge automobilisten een promillage van meer dan 0,2.

Het aantal jongeren dat met te veel drank op de weg op gaat, is vorig jaar iets gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. De teruggang komt volledig op het conto van lichte drinkers, met een alcoholpromillage van 0,2 tot 0,5. Het aantal zware drinkers, met meer dan 1,3 promille alcohol in het bloed, is nagenoeg gelijk gebleven. Ook bij de ervaren bestuurders daalt het aandeel van zware drinkers niet.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Openbaar Ministerie (OM), dat donderdag gepubliceerd is. Jongeren die minder dan vijf jaar een rijbewijs hebben, vallen in de categorie beginnend bestuurder. Voor hen geldt sinds 2006 een alcohollimiet van 0,2 promille.