Buffett: VS heeft gevaarlijke tekorten

Superbelegger en een van de rijkste mensen ter wereld, Warren Buffett, liet zich deze week kritisch uit in een opiniestuk over het financiële beleid van de Amerikaanse overheid. In het artikel gepubliceerd in de Amerikaanse krant The New York Times zegt Buffett dat de tekorten van de VS een 'serieuze bedreiging' vormen voor de economie en de dollar.

Alhoewel Buffett lof heeft over de aanpak van de huidige crisis door de autoriteiten, schrijft de superbelegger dat de VS zich fiscaal in 'ongehoord terrein' bevinden.

Door ingestorte belastinginkomsten en de kosten van bailouts en stimuleringsplannen is het federale tekort van de VS opgelopen naar ruim 1,8 biljoen dollar, oftewel ongeveer 13 procent van het Amerikaanse bruto nationaal product (BBP).

Na een herstel van de economie, die naar mening van de investeerder langzaam zal zijn, zal de VS de tekorten flink moeten aanpakken. Buffett: "Anders zal de koopkracht van de dollar wegsmelten."

Amerikaanse overheidsuitgaven (groen), -inkomsten (blauw) en -tekorten (rood) 1947-2009 in miljarden dollars (grotere versie)