Directeur adoptiebureau 'moegestreden'

Ina Hut, directeur van wereldkinderen, het grootste adoptiebureau van het land, legt per 1 september as haar functie neer. "Ik ben moegestreden", zegt ze in een interview vandaag in Trouw.

Hut vindt dat bij internationale adoptie de kinderwens van ouders zwaarder weegt dan de belangen van het betrokken kind. Ook spelen economische belangen - er wordt regelmatig betaald voor kinderen - een te grote rol.

Hut had om die laatste reden ook een conflict met het ministerie van Justitie. In China worden naar verluidt veel kinderen ontvoerd en verhandeld. Justitie oordeelde na een onderzoek hiernaar dat het Chinese adoptiestelsel weliswaar "kwetsbaar" is, maar wel acceptabel.

Hut wilde daarop zelf gaan kijken of Chinese kindertehuizen in kinderen handelen. Justitie vond dat te ver gaan en meende dat het "onbedoelde en ongewenste gevolgen voor de samenwerking met China" op verschillende terreinen kon hebben.

Hut vindt daarbij dat minister Hirsch Ballin (Justitie) is gezwicht voor een lobby van ouders, onder wie veel homoparen, die ‘deelbemiddeling’ of zogenaamde ‘doe-het-zelf-adoptie’ uit de VS wilde laten doorgaan. De minister was aanvankelijk tegen, omdat deze adopties slecht te controleren zijn. Hut is nog steeds fel tegen: "Omdat je daarmee een soort B-adopties creëert."

Wereldkinderen streeft ernaar kinderen zo veel mogelijk in hun eigen omgeving op te (laten) vangen, conform het Haagse adoptieverdrag. Hut voelt zich daarin nu te lang tegengewerkt door aspirant-ouders met een kinderwens, en onvoldoende gesteund door de Nederlandse overheid.

Hut wordt opgevolgd Albert Jaap van Santbrink, voormalig directeur van SOS-kinderdorpen.