China begint dollars te dumpen

China heeft in juni 3 procent van zijn totale hoeveelheid Amerikaanse staastobligaties verkocht. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het is voor het eerst sinds negen jaar dat de Chinezen schuldpapieren van de VS van de hand doen.

Het opkomende Aziatische land was vooralsnog de grootste koper van Amerikaanse staatsobligaties. Dit konden zij doen wegens een groot handelsoverschot (het meer exporteren dan importeren) en de spaarzaamheid onder de Chinese bevolking. De Amerikaanse overheid en de Amerikaanse burgers konden hun schulden laten oplopen omdat de Chinezen dollarschulden bleven kopen.

De groeiende begrotingstekorten van de Amerikanen, die door de wereldwijde crisis is geëxplodeerd, baart de Chinezen de laatste tijd zorgen. De schulden kunnen leiden tot inflatie. Dat zou de waarde van de enorme dollarreserves van China uithollen.

Van elke dollar die de Amerikaanse overheid in 2009 zal binnenkrijgen zal ongeveer 2 dollar worden uitgegeven. Al eerder waarschuwde de Chinese centrale bank voor een obligatiecrisis

Amerikaanse overheidsuitgaven (groen), -inkomsten (blauw) en -tekorten (rood) 1947-2009 in miljarden dollars (grotere versie)