Geweld treft Kabul opnieuw

Een dag voor de presidentsverkiezingen in Afghanistan hebben de Taliban opnieuw van zich doen spreken met geweld in Kabul. Extremistische strijders bezetten vanmorgen een bankgebouw, waarop een urenlang vuurgevecht uitbrak met beveiligers en de politie. Zes personen vonden volgens de politie de dood.

Het zou gaan om drie Taliban en drie politieagenten. Het was de derde aanslag in vijf dagen tijd in Kabul. In de afgelopen maanden was het relatief rustig in de hoofdstad. Aanvankelijk meldde de politie dat sprake zou zijn van een bankoverval. De Taliban verklaarden onmiddellijk dat het om een aanslag ging. Een woordvoerder van de radicaalislamitische beweging stelde dat vier Taliban betrokken waren bij de aanval. Een aantal van hen zou bomvesten hebben gedragen.

De Talibanzegsman zei verder dat zijn organisatie een groep van twintig strijders naar Kabul heeft gestuurd. Onder hen zouden ook zelfmoordenaars zijn die zouden wachten op orders om zichzelf op te blazen. De Taliban hebben zoiets al vaker gezegd, maar meestal gebeurde er niets.

De voormalige machthebbers in Afghanistan hebben eerder al aangekondigd dat ze de presidentsverkiezingen morgen met geweld willen verstoren. In de aanloop naar de stembusgang deden ze al van zich spreken met een reeks (zelfmoord)aanslagen, vooral in het zuiden en oosten van het land.

De Afghaanse regering heeft media gevraagd morgen gewelddaden niet meteen te melden, omdat de kiezers kunnen worden afgeschrikt. Zeventien miljoen mensen staan als kiezer geregistreerd. De zittende president Hamid Karzai geldt als favoriet in de stembusstrijd.

geweld laait opnieuw op  (foto: ANP)