Taalpurist 'vernielt' straatnaamborden

Stefan Gatward is er gloeiend bij. De 62-jarige Brit gaat er geregeld op uit om met zijn penseel menig straatnaambord van een goede tekst te voorzien. Verschillende buurtbewoners betitelen hem nu als vandaal of graffiti-artiest.

Gatward heeft al heel wat taalfouten in zijn omgeving verbeterd. Zo werd 'St Johns Close' door hem omgedoopt tot 'St John's Close'. Verder boycotte hij supermarkten die een speciale rij voor de kassa hebben voor klanten met 'five items or less' (vijf artikelen of kleiner). Dit deed hij net zolang tot de supermarkten een rij openden voor klanten met 'five items or fewer' (vijf artikelen of minder).

Gatward wil benadrukken dat hij slechts gepassioneerd is van de Engelse taal. Naar eigen zeggen wordt hij ziek als hij een straatnaambord ziet met een ontbrekende apostrof. Daarom heeft hij de taak op zich genomen om deze zelf maar te plaatsen. "Ik vind dat iemand ergens voor moet opstaan. Taal is het waard om voor op te staan. Zelf woon ik nu al veertien maanden aan St John's Close. Elke keer moest ik ik weer die foute straatnaamborden aanschouwen, tot ik op een dag besloot dat het genoeg was." 

De reacties van buurtbewoners waren flink verschillend. Waar de een hem prees voor zijn daad, werd de ander kwaad. "Iemand vroeg me waar ik mee bezig was en vertelde mij dat ik fout bezig was. Hij noemde me een vandaal en een graffiti-artiest. Hij probeerde me wijs te maken dat de postbode nu niet meer in onze straat komt."

De taalpurist weet waar hij mee bezig is. Gatward, die in de jaren zestig in het leger zat, heeft naar eigen zeggen op drie universiteiten gezeten. "Ik weet niet alles, maar ik weet meer dan een korporaal", zo besluit hij.