Afwijzing schadeclaims NHG verdubbeld

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerder van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), heeft vorig jaar 41 procent van de aangevraagde schadeclaims afgewezen. Dat is ongeveer twee keer zoveel als in 2007. Dat blijkt uit het jaarverslag van de NHG.

Bij een executieverkoop waarbij de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, betaalt het Waarborgfonds de restschuld aan de geldgever. In 2008 kreeg het fonds ter waarde van 32,7 miljoen euro aanvragen, maar het keerde slechts 20 miljoen euro daarvan uit.

Directeur Karel Schiffer van de NHG zei vandaag dat het bij de afwijzing in bijna alle gevallen ging om verliesdeclaraties waarbij de geldverstekker niet zorgvuldig genoeg is geweest bij het beoordelen van de aanvraag van de lening. "Het meest populair is dat de geldgever vergeet een goede BKR-toets te doen. Een andere fout is dat de waarde van het onderpand niet deugt." De BKR registreert betalingsachterstanden van consumenten.

De afgewezen declaraties hebben volgens Schiffer vooral betrekking op hypotheken uit de periode 2003 tot 2006, een tijd van grote concurrentie in de kredietverlening. Dit jaar verwacht Schiffer minder declaraties van geldverstrekkers te hoeven afwijzen, omdat dat soort processen bij banken sindsdien verbeterd zijn.