'Rotterdam ontslaat Tariq Ramadan'

Rotterdam zet moslimfilosoof Tariq Ramadan op straat. Dit stelt het NRC Handelsblad op basis van bronnen binnen het Rotterdamse stadhuis. De reden dat het stadsbestuur de omstreden integratieadviseur ontslaat is dat Ramadan wekelijks een discussieprogramma presenteert op de Iraanse zender Press TV, die wordt gefinancierd door het omstreden regime in Teheran. Drie oppositiepartijen, Leefbaar, VVD en SP, hadden hierom vorige week al aangedrongen op het ontslag van Ramadan.

"Omdat Ramadan zelf inzet van discussie is geworden, kan hij onmogelijk langer leiding geven aan de dialoog in de stad", stelt een bron in het NRC. Eerder dit jaar liet burgemeester Ahmed Aboutaleb al blijken niet gelukkig te zijn met Ramadan. "We kunnen deze constructie uitzitten, maar mijn advies zou zijn: nooit meer."

De 46-jarige Ramadan werkte sinds twee jaar als integratieadviseur voor de gemeente Rotterdam. Eerder kwam hij al negatief in het nieuws nadat hij volgens de Gaykrant omstreden uitspraken had gedaan over homoseksuelen. Naar aanleiding van deze affaire stapten twee Rotterdamse VVD-wethouders op.

Ramadan verdedigt zich vandaag tegen de aantijgingen in een open brief in NRC Handelsblad.