Uruzgan verwacht zelfmoordaanslagen

De Taliban zouden overmorgen, op de dag van de verkiezingen in Afghanistan, een zelfmoordaanslag willen plegen in Tarin Kowt in Uruzgan. Generaal Hamid van het Afghaanse leger in Uruzgan heeft daar althans aanwijzingen voor, zegt hij vanochtend voor BNR Nieuwsradio.

Tarin Kowt is de hoofdstad van Uruzgan, de provincie waar ruim 1200 Nederlandse militairen zijn gelegerd. Zij zullen overmorgen tijdens de stembusgang zoveel mogelijk op de achtergrond blijven. De Afghaanse politie en het Afghaanse leger zijn verantwoordelijk voor de veiligheid rond de stembureaus. De Nederlandse militairen staan paraat voor noodgevallen.

Hamid zegt voor BNR Nieuwsradio dat de Taliban niet sterk genoeg zijn om het Afghaanse leger in rechtstreekse gevechten te verslaan, maar een zelfmoordaanslag of bermbommen behoren wel tot de mogelijkheden. Hamid vertrouwt er op dat zijn mensen bij checkpoints en bij controles van auto’s een eventuele Taliban-strijder met plannen voor een zelfmoordaanslag zullen onderscheppen.