Obama waarschuwt voor lange strijd Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag gewaarschuwd dat de problemen in Afghanistan en Irak nog lang niet zijn opgelost. Hij zei dat tijdens een toespraak voor een groep oorlogsveteranen in de stad Phoenix.

"Het verzet in Afghanistan is niet zomaar ontstaan, en het zal ook niet zomaar verdwijnen", aldus Obama. Volgens hem is er geen snelle of gemakkelijke oplossing voor de problemen in het land, waar de radicaalislamitische Taliban bezig is aan een opmars. De extremisten willen aanstaande donderdag de presidentsverkiezingen verstoren met geweld.

De president had ook een weinig opbeurende boodschap voor de inwoners van Irak, het land dat in 2003 het toneel was van een invasie door het Amerikaanse leger. Anno 2009 heeft de VS nog duizenden militairen in het land, maar worden nog dagelijks aanslagen gepleegd door militanten. Obama stelde dat Irakezen rekening moeten houden met aanhoudend extremistisch geweld, maar herhaalde ook dat zijn land de regering van Irak blijft steunen en dat alle Amerikaanse troepen in 2011 vertrokken zullen zijn.

President Obama warschuwt voor lange strijd in Afghanistan  (foto: ANP)