Vaticaan: 'Geallieerden medeplichtig aan Jodenvervolging'

Volgens het Vaticaan zijn Engeland en de Verenigde Staten medeplichtig aan het uitroeien van de Joden door de Nazi’s. De geallieerden zouden met opzet niks hebben gedaan om Joden te redden of de concentratiekampen te vernietigen.

Deze beschuldiging is vandaag te lezen in een artikel in L’Osservatore Romano, de officiële krant van het Vaticaan, bericht de Engelse krant the Daily Mail. Volgens het artikel waren de geallieerden al in 1942 volledig op de hoogte van de plannen van de Nazi’s om de Joden te vernietigen.

In plaats van het bombarderen van de vernietingingskampen en de spoorwegen daarnaar toe, werden ooggetuigenverslagen in eerste instantie weggemoffeld en afgedaan als zwaar overdreven.

De Britten waren ook tegen het opvangen van Joodse vluchtelingen, aldus het artikel, dat gesteund wordt door hoge officials binnen het Vaticaan. L’Osservatore Romano baseert zich op de dagboek aantekeningen van Henry Morgenthau, die minister van Financiën was tussen 1934 en 1945.

Het artikel wordt ook wel gezien als een poging van het Vaticaan om iets te doen aan de negatieve reputatie van Pius XII, de Paus tijdens de oorlogsjaren.