Bier versterkt botten vrouwen

Regelmatig een biertje drinken kan vrouwen beschermen tegen botontkalking. Vrouwelijke bierdrinkers hebben gemiddeld sterkere botten.

Dat blijkt uit een Spaans onderzoek, dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nutrition, meldde de Telegraaf. De studie onder 1700 vrouwen bracht aan het licht dat vrouwen die niet vies zijn van een biertje, een betere botstructuur hebben dan vrouwen die geen bier drinken.

Niet de alcohol, maar de hoge mate van silicium, kiezelzuur, in bier zou dit positieve effect teweegbrengen. Silicium houdt botten stevig en stimuleert de aanmaak van nieuw bot. Binnen het westerse voedingspatroon is bier een belangrijke leverancier van silicium.

Terwijl het drinken van een biertje per dag dus juist gezond kan zijn, moet men altijd met mate drinken. Vrouwen moeten niet meer dan 21 biertjes per week drinken, en mannen niet meer dan 35 per week. Wie meer drinkt, behoort tot de categorie zware drinkers. Te veel alcohol brengt schade aan de lever, veroorzaakt hart- en vaatziektes, en kan zelfs leiden tot een bepaalde vorm van kanker.


Bier versterkt botten vrouwen  (foto: DAG)